Go (Go) Go

Maar liefst drie Utrechtse teams traden afgelopen zaterdag aan tegen de schaakvereniging Zukertort Amstelveen, dat haar thuiswedstrijden speelt in het European Cultural Go Centre. Paul Keres 1 nam het op tegen het eerste, Oud Zuylen Utrecht 1 tegen het tweede en Paul Keres 3 tegen het derde team van Zukertort Amstelveen. Van deze laatste ontmoeting hieronder het wedstrijdverslag.

Paul Keres 3 sloot de eerste vijf ronden af op een niet onverdienstelijke ongedeelde vierde plaats; Zukertort Amstelveen 3 stond gedeeld achtste tot en met tiende en was dus gebaat met een voor hen goede uitslag. Wij moesten het deze ronde doen zonder Elmer en Pieter; Frank Wilschut en Rolf Dijksterhuis waren hun vervangers – weliswaar een aderlating van zo’n 250 Elo-punten, maar ik was vol goede hoop. Door de afwezigheid van onze twee topspelers moest ik wel wat schipperen met de opstelling. Zukertort Amstelveen had zo te zien één invaller, maar daarover later meer.

Het mag dan ook geen verbazing zijn dat ik onze topscorer Rijk aan bord één liet plaatsnemen. Hij nam het op tegen WIM Esther de Kleuver. Rijk trok met wit ten aanval en de zwarte koning leek wat verdedigers te missen, maar na een dame-ruil was de angel helaas uit de stelling verdwenen. Het ruimteoverwicht leek nog wat soelaas te bieden, maar de pionnenopmars in het centrum bleek toch niet beslissend; er zaten zelfs wat addertjes onder het gras, waardoor de vrede al snel werd getekend.

Daardoor werd de stand 1 – 1, want mijn partij aan bord twee tegen Eric Roosendaal was voordat de klok drie maal had geslagen na 19 zetten in remise geëindigd. Ik had na de 1. e4 weer gekozen voor de Caro-Kann (heren/dames tegenstanders: dat wordt geen gewoonte) en ook ditmaal werden de diepere finesses door beiden onderkend. Eigenlijk dus een saaie partij met een terechte uitslag.

Mark zat voor de tweede maal dit seizoen aan bord vijf en speelde tegen Jan Helsloot. Helaas heb ik weinig mee gekregen van deze partij en kan dus niet verhalen over de grootse (?) wijze waarop Mark zijn tegenstander de nul bezorgde. Mark moet de volgende ronde maar eens een partijverslag insturen. Het leek er wel op dat door deze uitslag de overige teamleden met nog meer vertrouwen de strijd aangingen. (stand 1 – 2)

Want Jeroen kwam bij mij dat zijn tegenstander, invaller en KNSB-ratingloze Michel Hoetmer, remise had aangeboden, maar dat hij graag wilde doorspelen. Zo hoor ik dat graag! Nu had hij in een inmiddels dame-eindspel een belangrijke vrijpion meer, maar om dat tot winst te brengen is een heel ander verhaal. Toch wist Jeroen dat voor elkaar te krijgen, waardoor zijn score in de KNSB steeds mooier wordt. (stand 1 – 3)

Van onze vaste correspondent zijn eigen bijdrage aan dit verslag:

Dat meerdere vertrouwen brak Rolf aan bord zeven op. Een pionoffer (of was het gewoon verlies?) voor een aanval op de koningsstelling van Waldemar Moes werd vakkundig gepareerd en nadat ook een tweede pion was verdwenen, was het ontstane eindspel van uiteindelijk loper tegen paard niet meer te keepen. (stand 2 -3)

Frank Wilschut heeft dit seizoen al als invaller in PK1 gefungeerd en zijn ELO-rating gaf mij het nodige vertrouwen om hem aan bord drie te zetten. Dat vertrouwen heeft hij met zwart spelend tegen Jeroen Schoonackers niet beschaamd. Toen de vier lichte stukken van het bord waren verdwenen kon hij, terwijl de witte koning door een lange rokade nog op c1 stond, met zijn dame via een schaakje op a1 de pion op b2 veroveren. Door de slechte stand van de witte koning op d2, en later op d3, ging er door de druk op het centrum nog een tweede pion verloren. Toen Jeroen een matgrapje (een veredeld mat achter de paaltjes) in de stelling vlocht, werd dat door een dame-ruil vakkundig door Frank voorkomen en kon hij een mooie overwinning noteren. (stand 2 – 4)

Terwijl Rolf, Frank en Paul nog lekker bezig waren, was Leo met zwart aan bord zes na een zeer moeizaam begin (hij stond wellicht zelfs verloren) terecht gekomen in een toreneindspel met beiden twee pionnen (als ik het goed heb) : wit Kg1, Tb6, f2 en h2; zwart Kf7, Tb2, b5 en g5. Remise was waarschijnlijk genoeg voor een teamoverwinning, maar omdat de uitslagen op de andere drie borden toen nog te onduidelijk waren speelde hij door. En terecht! Zijn tegenstander, Harold de Boer, wist deze stelling niet tot een goed einde te brengen. Wellicht gedwongen door de uitslagen aan de borden drie en zeven overspeelde hij zijn hand en verloor. (stand 2 – 5)

Als laatste was Paul tegen Walt Schagen bezig. Een voor de toeschouwers bizarre, opwindende partij en te ingewikkeld voor de tijdnood waarin beiden verzeild waren geraakt. Ik laat Paul zelf aan het woord:


De partij ging nog veel zetten verder, maar hier laat zijn notitiebiljet hem helaas in de steek. Wat ik mij herinner is dat Walt de f-lijn kon openen onder opoffering van zijn f-pion, waardoor de koning van Paul onder de druk van het witte paard en dame bezweek: 1-0

Hierdoor werd de einduitslag 3 – 5. Een heel nuttige overwinning – Frank en Rolf bedankt voor de invalbeurt-, waarmee PK3 100% zeker is van behoud in de derde klasse. Ook PK1 en OZU1 wonnen hun wedstrijd, waardoor het een slechte dag voor Zukertort Amstelveen werd.

De gespecificeerde uitslag van Zukertort Amstelveen 3 – Paul Keres 3:

TZukertort Amstelveen 31993Paul Keres 3198035
1.WIM Esther de Kleuver2021Rijk Schipper20640,50,5
2.Eric Roosendaal2035Jan Prins19890,50,5
3.Jeroen Schoonackers2036Frank Wilschut199501
4.Walt Schagen1995Paul van der Kooij204410
5.Jan Helsloot1932Mark Uildriks196001
6.Harold de Boer1932Leo van Houwelingen203001
7.Waldemar Moes1997Rolf Dijksterhuis189710
8.Michel HoetmerJeroen Bollaart186501

Omdat onze komende tegenstander Caïssa 4 een puntje liet liggen, staat PK3 nu met hen gedeeld derde/vierde in klasse 3C. Beide teams acht matchpunten (PK3 een half bordpunt minder) en drie matchpunten achter op de koplopers Mu Consult Apeldoorn 2 en Amsterdam West 1. Ook zij spelen in ronde zeven tegen elkaar! Dat wordt op 11 maart een mooie strijd voor de koppositie en die van ‘best of de rest’.