Sinterklaas is in het land

Zaterdag 26 november moest het derde team van Paul Keres aantreden tegen Philidor Leiden 2. De reis was samen met Paul Keres 2, die hun blazoen moesten oppoetsen tegen het eerste team van dezelfde vereniging. Door drukke werkzaamheden aan het spoor zaten de treinen overvol en velen van ons moesten de reis die via Schiphol Airport ging staan. Een verfrissende wandeling vanaf Leiden Centraal naar het Denksportcentrum bracht ons in de juiste stemming.

Philidor Leiden 2 stond na drie ronden stijf onderaan in klasse 3C met nul matchpunten en ondanks de wijze woorden dat van onderschatting geen sprake mag zijn, bleek de praktijk weerbarstiger. Met Ernst aan bord zeven als vervanger voor Mark gingen wij in een iets gewijzigde opstelling de strijd aan.

Omdat ik, aan bord zes, in een variant van de Caro-Kann, welke ik voor mijn gevoel wel duizend keer op het bord heb gehad, mij zeer happy voelde en weinig tijd had verbruikt, had ik deze ronde eindelijk de tijd om wat meer om mij heen te kijken. Ik zag louter fijne standen bij mijn teamleden, waar bij velen een klein plusje kon worden genoteerd.

De coupletten

Ik laat Paul, aan bord twee, die het eerste klaar was, aan het woord over zijn partij:


1e refrein: dat was dus maar een halfje, waar ik op meer had gehoopt.

Intussen was mijn partij na enkele halfbakken zetten mijnerzijds ook in een potremise stand beland. Hoewel Fritz8 hier +1 aangeeft voor wit, zie ik geen duidelijke winstgang, ook niet als de witte koning naar h3 gaat. De partij:


1e refrein: dat was dus maar een halfje, waar ik op meer had gehoopt.

Het was een waar genoegen om te zien hoe Pieter aan bord vijf zijn tegenstander via het centrum langzaam maar zeker onder de voet liep. Een torenruil bood geen verlichting en een kwaliteitsoffer van de opponent was het begin van het einde. Via een inmiddels geopende h-lijn viel de toren van Pieter de stelling binnen en kon een vol punt worden genoteerd. Pieter is met de overwinning weer op 50% gekomen.
2e refrein: dat was een vol punt, iets waarop ik had gehoopt.

Het woord nu aan Jeroen, aan bord acht en als vierde klaar:

Goed gespeeld, maar in lichte tijdnood misgrijpen en een jammerlijke nul incasseren.
Tijd voor een 3e refrein: helaas een nul, niet iets waarop ik had gehoopt.

Onze invaller Ernst speelde een puike partij en won op slimme wijze een centrumpion en al snel een tweede. Na afruil van vele stukken en het teruggeven van een van zijn extra pionnen, kwam er een gewonnen eindspel op het bord, waar de tegenstander geen brood meer in zag.
2e refrein: dat was een vol punt, iets waarop ik had gehoopt.

Rijk is dit seizoen goed begonnen met twee uit twee en zat daarom aan bord drie. We komen er in na een voor mij onbekend aantal zetten:

Twee gezonde pionnen voor, maar is dit wel gewonnen dacht ik bij mijzelf als toeschouwer? Rijk bewijst dat snel na …. Tg4:, Tf5: Tf5:+, Kf5: Tf4+, Ke6: (niet de beste voortzetting) Te4+, Kf6 Te7:, Ke7 Kh3 en de stukken kunnen in het doosje.
2e refrein: dat was een vol punt, iets waarop ik had gehoopt.

Leo, aan bord vier, heeft graag zwart, maar dit seizoen wil het nog niet erg lukken. Een ver opgerukte h-pion van de tegenstander zaaide heel veel onrust. Ook kwaliteitsverlies werd geleden. Heel even leek het er op dat een eigen vrijpion evenwicht kon bieden, maar dat bleek een illusie.
3e refrein: helaas een nul, niet iets waarop ik had gehoopt.

Door al deze resultaten was de stand 3 – 4 geworden en was Elmer, aan bord een, als laatste (alweer!) bezig. Hij deed verwoede pogingen om het volle punt binnen te halen, maar Wessel Braggaar verdedigde accuraat, waardoor uiteindelijk de remise werd getekend.
Tijd voor de slotakkoorden van het 1e refrein: dat was dus maar een halfje, waar ik op meer had gehoopt.

Een benauwde, maar terechte overwinning. Nog even een overzicht:

 Philidor Leiden 21896Paul Keres 320043,54,5
1.Wessel Braggaar2020Elmer van Veenendaal20870,50,5
2.Willem van Briemen1912Paul van der Kooij20580,50,5
3.Wadim Sharshov1897Rijk Schipper204801
4.Robin Wooter1888Leo van Houwelingen199610
5.Frank Zeven1926Pieter de Groot204301
6.Jan van der Knaap1837Jan Prins19950,50,5
7.Hans van Steijn1812Ernst van der Vecht193801
8.Ton Kohlbeck1877Jeroen Bollaart186910

Door deze overwinning blijven we ongedeeld op de derde plaats staan in klasse 3C. Over drie weken ronde vijf, waarin we thuis tegen de koploper Amsterdam West spelen. Hoe spannend kunnen wij het dan maken?