PK 5 wint degradatieduel

Op dinsdag 19 mei speelde Paul Keres 5 uit tegen Goede Zetten Zat. De locatie was de Slavenburgzaal in NDC Den Hommel. Om ons te handhaven in de eerste klasse SGS hadden we voldoende aan een gelijkspel. Als we verloren, zou GZZ zich handhaven en zouden wij volgend seizoen in de tweede klasse uitkomen.

Het beloofde een spannende wedstrijd te worden. PK 5 moest het stellen zonder Jan de Jonge en Frank Heinen, maar we vonden twee sterke invallers: Dimitri Hendriks en Jan Teuben. Dimitri had de hoogste rating van ’t team maar omdat hij enkele jaren niet heeft geschaakt en er weer een beetje in wil komen, gaf hij de voorkeur aan een laag bord. Prima, Dimitri op 7, met wit. Jan Teuben speelt de laatste tijd de sterren van de hemel. Hij mocht aan bord 1. Mitchel wilde graag tegen Dies spelen (hij verloor de week ervoor nog van Dies in de interne van PK) en omdat we verwachtten dat Dies aan bord 2 zou zitten, ging Mitchel op 2. De rest werd daar op plaatsingsrating omheen gezet en de opstelling was gemaakt.

Helaas voor Mitchel speelde Dies aan bord 5 en was hij genoodzaakt zijn revanche te halen op de niets vermoedende Peter Hoogakker. Mitchel kreeg z’n favoriete opening op het bord, met een dubbelpion in het midden die tegelijkertijd sterk en zwak is. Helemaal foutloos was ’t niet maar hij wist ongeschonden het eindspel te bereiken dat hij vervolgens met wat taktische trucs wist te winnen. Het eerste punt was binnen. Niet lang daarna kreeg ik aan bord 3 een remise aanbod, dat ik van harte aannam. In de opening had ik een kwaliteit gewonnen maar op de 22e zet liet ik een ‘petite combinaison’ toe die de kwal weer teruggaf. M’n tegenstander had nog maar 12 minuten (ik nog ruim een uur) en wilde daarin geen winstpoging meer doen. Z’n pionnenstructuur was echter beter en na de tactische klap was ik al lang blij met remise. Aan het 8e bord speelde Alex tegen de wedstrijdleider van (o.a.) het OKU, Marc Jongerius. Alex kwam twee pionnen achter maar dat hoorde volgens hem nou eenmaal bij die opening. Hij kreeg er veel activiteit voor terug en wist Marc mat te zetten. ½-2½ voor PK dus en vrolijke gezichten bij de toeschouwers die PK 5 kwamen aanmoedigen (Jeroen v. M., Jan Jaap, Leo).

Toen was het de beurt aan de invallers. Ongeveer tegelijkertijd won Jan aan bord 1 en verloor Dimitri aan bord 7. Toen daar al snel verliespunten van Peter en Menno bij kwamen was de score opeens 3½-3½. Als laatst was Youri nog bezig. Hij had een toreneindspel op het bord met 2 pionnen en later met 1 pion. Gelukkig leek ’t meer op ‘Lucena’ dan op ‘Philidor’, maar hij had nog slechts 1 minuut op de klok. Aan z’n notatieformulier zie ik dat hij het al eerder moeilijk had gehad, na zet 25 ging hij over tot het zetten van streepjes. Goed, 1 minuut voor Youri dus en als hij door z’n vlag ging, was de winst voor Dies die nog een toren had. In de laatste minuut kon Youri promoveren. Dies ruilde z’n toren voor de dame en we waren veilig. Bij remise werd ’t immers 4-4. Maar Youri wilde winnen en met nog 1 seconde op de klok wist hij z’n tegenstander mat te zetten.

We kwamen met de schrik vrij tegen een team dat vocht voor wat het waard was. Hieronder nog de persoonlijke uitslagen. En laat ik niet vergeten om de topscorers van PK 5 te noemen: Alex Veltman en Mitchel Wallace met 4,5 punt uit resp. 8 en 9 partijen.

   GOEDE ZETTEN ZAT 	1811 - PAUL KERES V 		1768 3½-4½
1. Jan M v/d Boogaart 	1872 - Jan Teuben 		1864 0 - 1
2. Peter Hoogakker 	1788 - Mitchel Wallace 		1721 0 - 1
3. Pim Gentenaar 	1843 - Jeroen Bollaart 		1855 ½ - ½
4. Wim van 't Klooster	1859 - Peter v/d Belt 		1748 1 - 0
5. Dies de Dreu 	1885 - Youri Gerritse 		1688 0 - 1
6. Wim van Hoek 	1748 - Menno v/d Meer 		1707 1 - 0
7. Bertr. Weegenaar	1831 - Dimitri Hendriks 	1867 1 - 0
8. Marc Jongerius 	1658 - Alex Veltman 		1696 0 - 1