Paul Keres 5 speelt eerste externe wedstrijd in Vinkeveen gelijk

Op 13 oktober traden we met PK 5 aan voor onze eerste wedstrijd van dit seizoen tegen het vorig seizoen vanuit de 2de klasse gepromoveerde Denk en Zet – Advisor in Vinkeveen. In het ruime dorpshuis stonden er in de grote foyer twee schermen aan met bewegende beelden erop van 22 mannen op groene grasmatten, want Nederland speelde tegen Tsjechië. Geregeld zag je schakers even kijken op de schermen, maar veel goeds was daar niet op te zien.
Mijn tegenstander speelde veel op afruil en zei mij dat-ie wellicht nog naar de voetbalwedstrijd wilde gaan kijken. Was een grapje zei hij erbij. Maar ja, altijd met een kern van waarheid hè? Ik verdiepte me nog wat verder in de overzichtelijke stelling, vond een trucje, maar met allebei nog een loper en ik drie geïsoleerde pionnen zou een winstpoging te driest zijn.

Uiteindelijk: 4-4

Bord voor bord in vogelvlucht:

  • Konrad: speelde een goede partij. Met degelijk spel op de damevleugel hield hij zijn tegenstander in de tang. Deze kon niet verhinderen dat de witte a-pion doorliep.
  • Youri: liet zien hoe je een paardeneindspel met een pion minder vakkundig remise houdt, door gewoon zelf het paard over te houden met verder alleen twee koningen op het bord.
  • Frank: zie inleiding.
  • Peter: speelde een partij waarin er veel geruild werd en tekende een remise aan.
  • Menno: had een mooie aanvalsstelling opgebouwd, maar vergalopeerde zich in het late middenspel helaas met een paard.
  • Guus: zadelde met zwart zijn tegenstander op met een inktvispaard op e3. Guus poogde een aanval op te zetten op de k-vleugel, maar dat werd gepareerd. Toen switchte hij naar de d-vleugel, waar witte pionnen mogelijk gevaarlijk konden worden. Maar zwart had een vrije d-pion. Plotsklaps kreeg deze assistentie van de zwarte dame, de e-pion liep door en het punt was binnen.
  • Michiel: maakte op een bepaald moment een fout en ondanks pogingen er nog iets aan te doen stelde de tegenstander bekwaam de winst veilig.
  • Chris: was al laatste bezig. Heel spannend. De tegenstander leek in het middenspel op pionwinst af te stevenen, maar Chris hield het gelijk. Uiteindelijk wikkelde hij af naar een pi-eindspel, dat nog complex was. Uiteindelijk liep Chris met een vrijpion door op de K-vleugel, maar de tegenstander aan de andere kant. Tegelijk een dame en de remise was een feit.

Al terugrijdend over de splitting road tussen de Vinkeveense plassen door geeft ook echt zo’n 4-4 gevoel 🙂