Eerste winst ooit van het derde in Arnhem.

Met een fijn gevoel gaan we naar Arnhem: eindelijk eens een wedstrijd zonder degradatiezorgen. En dat met nog twee wedstrijden te gaan! Alleen in het geval van rampenscenario's dreigt er concreet gevaar. De historie leert dat we vaak goed spelen en ook kansen hebben, maar telkens zonder matchpunten naar Utrecht worden teruggestuurd.

We, dat zijn zes reguliere spelers, aangevuld met Elmer van Veenendaal en Ronald Gouma uit het vierde team. Colijn Wakkee, Leo van Houwelingen, Gertjan Thomassen, Kees Vreeken, Conrad Kiers en ikzelf completeren het geheel.

De start is apart te noemen. Kees en Gertjan gaan met eigen vervoer; de rest met het openbaar vervoer. Zoals Leo opmerkt, is het de eerste keer dat we ruimschoots op tijd aankomen bij het speellokaal van ASV, het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum. Een mooie en ruime speelgelegenheid, goed te bereiken ook. De wedstrijd begint iets na 13 uur, met de twee personen die op eigen gelegenheid komen, nog niet te bekennen. Kees komt ca. 10 minuten later: hij heeft bij een nieuw-ingerichte rotonde de juiste afslag gemist. Geen probleem dus. Maar waar blijft Gertjan? Hij heeft mij van te voren gemaild dat hij misschien met de fiets naar Arnhem gaat. Ikzelf heb wel een mobiel bij me (handig), maar niet van iedereen het telefoonnummer (niet zo handig). Van de wedstrijdleider mag ik wel het mobieltje bij hem op tafel laten liggen, mocht Gertjan bellen. Tegen twee uur begin ik me ongerust te maken, want de reglementen schrijven voor dat partijen van deelnemers die meer dan dan één uur na het officiële beginuur verschijnen, verloren worden verklaard. Even na 14 uur verschijnt Gertjan op de fiets. De toeristische route (lees lange route) in combinatie met de oostenwind hebben hem te veel tijd gekost. Probleem? Nee, de wedstrijdleider overlegt met de speler van ASV en hun teamleider. Ze besluiten toch de partij te spelen. Gertjan heeft wel bijna een uur minder bedenktijd (de klok is pas na 13 uur aangezet immers).

Over naar het verloop. Na de twee eerste uren is er nog weinig te zeggen: de partijen kunnen nog alle kanten op. Conrad krijgt een gambiet tegen zich wat er erg gevaarlijk uitziet. Gelukkig weet hij een goede verdediging te vinden en pakt hij een plusremise. Dat is 1-1, want Ronald heeft een zware remise gescoord. Ik sta onder druk, Kees, Leo en Colijn gunstig, en Elmer heeft 2 pionnetjes gesnoept. Het is onduidelijk waar de compensatie uit bestaat.

Wanneer ik in de tijdnoodfase zit, staat het inmiddels 5-1. Kees, Colijn en Elmer hebben min of meer regelmatig gewonnen. Helaas speel ik nog tijdens de analyses, dus heb ik er geen idee van wat er allemaal is gebeurd. Direct hierna komt de 5,5-1,5 op het scorebord. Alleen Gertjan nog: hij kan een moeilijke stelling met een pion achter waarschijnlijk nog keepen. Hij trekt er alle tijd voor uit, net als zijn tegenstander. Maar het lukt hem uiteindelijk niet: toch nog 5,5-2,5 winst.

Het wachten aan het einde van de wedstrijd levert, in het zonnetje, nog een prachtige analyse van Leo op. Hij doceert: de structuur van mijn stelling is slecht, verliezend wellicht, wanneer ik ga verdedigen. Dus Leo offert zijn zwakke d-pion op en krijgt grote stukkenactiviteit. De tegenstander houdt meer van rustige stellingen en niet van dynamische, lijkt het. En Leo pakt het punt. Bravo.

Terugkijkend heeft het derde team een goed seizoen gedraaid: nu al minstens 50% in wedstrijdpunten. En er zit misschien nog meer in het vat. Zijn we nu een stabiele middenmoter geworden?!
Een verdere positieve ontwikkeling is dat er lopende het seizoen weinig invallers nodig zijn geweest, die het trouwens zeer goed hebben gedaan, want meer dan 50%. Uitschieters: Elmer met 2,5 uit 3 en Ronald 2,5 uit 3 overall. Het goede aan deze ontwikkeling vind ik dat het derde niet langer meer afhankelijk lijkt van de inbreng van de topspelers van het vierde om zich te handhaven in de derde klasse van de KNSB.

ASV 2                 - Paul Keres 3          2,5 - 5,5
Fred Reulink          - Colijn Wakkee          0  -  1
John Sloots           - Leo van Houwelingen    0  -  1
Sjoerd van Roosmalen  - Gertjan Thomassen      1  -  0
Pascal Losekoot       - Kees Vreeken           0  -  1
Koert van Bemmel      - Ronald Gouma          0,5 - 0,5
Daan Holtackers       - Elmer van Veenendaal   0  -  1
Theo Jurrius          - Conrad Kiers          0,5 - 0,5
Frank Schleipfenbauer - Ger Hageman           0,5 - 0,5