PK1 haalt uit met 8½ tegen arm RSR

RSR Ivoren Toren bivakkeert al een decennium in de eerste klasse en heeft ons in die tijd menigmaal pootje gelicht. Van tevoren leken ze steeds te pakken, maar als de punten geteld werden bleken zij er vaak meer te hebben. Vandaag ging het anders. Van onze kant stond er geen druk op, terwijl RSR onderin bungelde met 1 MP.  Elk jaar lijken ze iets meer verzwakt en de 1e klasse wordt steeds sterker en op een gegeven moment houdt het op. De ravage die wij aanrichtten, was echter wel erg rigoreus.

Welgeteld stonden we drie halfjes af. Paul keepte op het eerste bord een dame-eindspel met pion minder. Hugo, aan een heel goed seizoen bezig en op weg naar een meesternorm (die niet meer van belang is omdat hij alleen zijn rating nog naar de 2400 moet tillen), kwam er net niet door bij een eindspel met zware stukken. Volgende keer het rattenshirt aan!  Mark, onze vaste invaller, kon na een wilde partij een paardeindspel met pluspion niet naar binnen slepen.

De overige partijen verliepen gladjes. Als laatste was Peter bezig. Toen we weer bij z’n bord keken, bleek hij op ambachtelijke wijze een kwal te snaaien.

Peter –  Joost van Rosmalen
Voor de sympathieke Rotterdammers zal het zeer waarschijnlijk betekenen dat ze afzinken en voor ons dat we volgend seizoen niet meer hun gezellige honk zullen opzoeken. PK doet het ondertussen zeer fatsoenlijk en staat met redelijke voorsprong op Stukkenjagers derde. De volgende wedstrijd, over twee weken reeds, zien wij hen in Tilburg. De nummer 1 en 2, Charlois en Sas van Gent, lieten wederom geen steekje vallen.

Tegelijkertijd maakte het tweede korte metten met Helmond en stelde lijfsbehoud zo goed als veilig. Het was een mooie dag buiten èn in De Leeuw. Niet in het minst dankzij onze cateraars Ronald, Ger en Jeroen die temidden van de lorren van de tweedehandskledingverkoopsters van PK weer een goede gastheer maakten.

PS:
Wat gesnuffeld in het archief op de KNSB-site van Eric Roosendaal.
PK1 verblijft sinds 1998 onafgebroken in de 1e klasse, dit is het 16e seizoen. Stabiel, maar wel met een geheel andere samenstelling door de jaren heen. Tegen RSR hadden we een score van 3 gewonnen, 2 gelijk en 3 verloren, waarbij de twee laatste matches verloren gingen. Een overwinning met deze cijfers is in deze jaren één keer eerder voorgekomen, op 13 mei 2000 tegen het toen nog ongefuseerde Caïssa.

 Paul Keres2256RSR Ivoren Toren2156
1.Paul Hommerson2267FM Oscar van Veen2307½½
2.Jan Breukelman2284Dolf Meijer223410
3.FM Hugo ten Hertog2354Nathanael Spaan2187½½
4.Peter Lombaers2273Joost van Rosmalen213110
5.IM Xander Wemmers2345Richard Ammerlaan214710
6.FM Demre Kerigan2353Wim Koster217410
7.John Cornelisse2145Herbert van Buitenen209910
8.Gerben Veltkamp2186Harmen van de Werken207210
9.FM Mark Smits2207Rob van der Plas2137½½
10.Bert Both2149Stijn Gieben207310