Don’t vote… RIOT!

Een blik vantevoren op de ranglijst liet zien dat het alle hens aan dek was voor de mannen van het Vijfde. Het is niet dat we slecht spelen, verre van dat, maar soms heb je zo’n seizoen dat het allemaal net even tegen zit, of mee, als je aan de andere kant staat. Duhhh. Twee jaar geleden deed het Vierde tot de laatste ronde mee om het kampioenschap in de promotieklasse terwijl dat op grond van de ratings niet echt verwacht kon worden.

Dit jaar had ik de inschatting gemaakt dat we een redelijke middenmotor zouden kunnen zijn, maar na zes wedstrijden bleek dat we toch redelijk onderaan bungelden. De wedstrijd tegen Moira was dus een 4-punten match. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat je het bij Moira nooit weet hoe de opstelling is. Ik heb het even uitgezocht. Een paar voorbeelden; Kasim Wandy was gedurende het seizoen op bord 1, 3, weer 1 en 5 te bewonderen en nam nu doodleuk plaats op bord 8. Jorn van Beek bivakkeerde op de borden 5,6,5 en 6 en ging nu als kopman de strijd aan. Tja, zo kun je je natuurlijk nooit voorbereiden. Mag dit allemaal maar, is dan de vraag die opkomt. Zo nee…SGS Plaatsingscommissie, doe er wat aan!

Maar goed, dit is natuurlijk niet serieus bedoeld, ook wij zijn niet zonder zonden. Het Vijfde was gisteren pas voor het eerst dit seizoen in zijn vaste en sterkste opstelling, hiermee wel het belang van de wedstrijd onderstrepend. Opnieuw verontschuldigingen van mijn kant dat dit verslag wederom maar een sfeerimpressie is. Als speler is het lastig om je te focussen op je partij en je teamgenoten in de gaten te houden.

Na een goed uur spelen was het duidelijk dat het een gelijk opgaande strijd was, waarbij de Keresianen over het algemeen wat beter stonden. Ik vroeg Peter hoe hij vond dat ie er voor stond en deze bevestigde mijn gevoel dat hij wat beter stond. Maar iedereen in Utrecht en omstreken weet dat Kasim een geweldige vechter is waar je minstens drie keer doorheen moet, wil je een punt scoren.
Dat ondervond Peter dus ook en hij was als eerste klaar met een 0. Youri zat binnen gezichtsafstand van deze stukjeschrijver en ik zag dat hij op een gegeven moment een vol paard voor stond, maar ik had het idee dat er een matmotiefje in zat dat Youri niet kon pareren zonder zetherhaling, maar hij wuifde die waarneming na de partij weg. Had ik het toch niet goed gezien.

Ondertussen was de stand naar 2,5- 2,5 gegaan. Mitchel speelde tegen de jeugdige Joris Kokje. Moira-Domtoren is de bakermat van het jeugdschaak in Utrecht en Joris is daar een mooi voorbeeld van. Mitchels commentaar na de partij was ‘Wachten tot na 10-en, dan worden ze moe en gaat de jeugd fouten maken’, hetgeen gebeurde, maar niet zonder dat er links en rechts wat fouten waren gemaakt.

[Event "extern Paul Keres 5 - Moira Domtoren 2"]
[Site "?"]
[Date "2014.03.19"]
[Round "?"]
[White "Wallace, Mitchel"]
[Black "Kokje, Joris"]
[Result "1-0"]
[ECO "B22"]
[Annotator ""]
[PlyCount "83"]
[SourceDate "2013.03.19"]

1. e4 c5 2. c3 d6 3. Nf3 Nc6 4. d4 cxd4 5. cxd4 Nf6 6. Nc3 g6 7. Bc4 Bg7 8. O-O
O-O 9. h3 e6 10. Be3 d5 11. exd5 exd5 12. Bb3 Be6 13. Bc2 Rc8 14. Rc1 Na5 15.
Ne5 Nd7 16. Nxd7 Qxd7 17. Bg5 a6 18. Na4 Qb5 19. b3 Nc6 20. Be3 Qb4 21. Ra1 b5
(21... Nxd4 22. a3 Qb5 23. Bxd4 Bxd4 24. Qxd4 Rxc2) 22. a3 Qe7 23. Nc3 Qc7 24.
Ne2 Nxd4 25. Nxd4 Bxd4 26. Qxd4 Qxc2 27. Rac1 Qe4 28. Qf6 Qf5 29. Qd4 Rxc1 30.
Rxc1 Rc8 31. Rxc8+ Bxc8 32. Bh6 f6 33. Qc5 Qb1+ 34. Kh2 Kf7 35. Qf8+ Ke6 36.
Qxc8+ (36. Qe8+ Kd6 37. Bf4+ Kc5 38. Qe7+ Kb6 39. Qc7#) 36... Ke5 37. Qc3+ d4
38. Qc6 Qb2 39. Bf8 Qxb3 40. Bd6+ Kf5 41. f3 Kg5 42. h4+ 1-0

Dies had het ondertussen tegen Jorn van Beek niet droog kunnen houden. Gelukkig blijft Dies er uiterlijk tamelijk vrolijk onder, ikzelf zou toch een muur hebben opgezocht na alweer een verliespartij. Het halfje werd door Frank binnengetikt, die daar uitermate content mee was. Zijn commentaar ‘Ik stond als een krant’.

De partij Halve – Kraker was inderdaad dat, een halve kraker. Half puntje voor beiden.

De crux van de avond was de partij Jan – Jan. (He, dat is eerder voorgekomen dit seizoen! SGS Plaatsingscommissie mag dat???). Het was weer een duidelijk gevalletje Bettmania. Onze Jan kreeg in de opening al snel g5 en h5 om de oren. Hun Jan offerde 2 lichte stukken voor een toren en de situatie bleef lang penibel. Uiteindelijk kon het beslissende punt genoteerd worden, maar van wat ik heb begrepen is het langs afgronden gegaan.

Ikzelf was nog als laatste bezig (He, ik zie een patroon hier). Voor mijn gevoel goed uit de opening gekomen (al geeft Rybka (ja, ik loop achter!) een klein wit plusje), kreeg ik na een twintig zetten de overhand, kon dat voordeel niet echt uitbuiten, maar kreeg een pionnetje cadeau en daarna een stuk en toen … werd het ongezellig.

In deze stelling werd er hardop gezegd dat dit een theoretische remise was. Ja, als je alles goed speelt is dit winst voor zwart in 66 zetten volgens de Nalimov, maar dat kun je op ons niveau niet verwachten. Maar je hebt jezelf tijdens de partij gewoon te onthouden van commentaar. Het is me dit seizoen al eerder overkomen dat er aan de andere kant van het bord van alles wordt geproclameerd.
Eigenlijk hoort er een wedstrijdleider bij te zijn die de klok stilzet en dan vraag of dit een claim is, zo niet dan hoort er een waarschuwing te volgen. De claim is sowieso onterecht dus zou ik er 2 minuten bij krijgen, maar goed dat terzijde.

Veel gezucht, pontificaal de stukken plaatsen en nadrukkelijk de klok indrukken gaf wel goed de witte gemoedstoestand weer en nadat de wedstrijd in remise was geƫindigd omdat de 50-zetten regel van kracht was, werd mij toegeworpen dat ik onsportief was, ook omdat ik niets te drinken had aangeboden. Nu, dat laatste was ik eigenlijk straal vergeten en is bovendien geen wet van Meden en Perzen.

Jaja, de wereldkampioen mag water uit rotsen persen en als ik dat probeer (en dat is mijn goed recht) ben ik onsportief.

Enniewees, de wedstrijd eindigde dus in 4,5 – 3,5. Het moet wel heel raar lopen wil het Vijfde volgend jaar niet weer in de 1e Klasse te bewonderen zijn.