Verslag Venlo – PK2

Paul Keres 2 had in de eerste ronde meteen een stevige kluif: uit tegen Venlo, meer dan honderd minuten treinen van Utrecht. Venlo is bovendien een sterk team, terwijl Paul Keres 2 ook nog eens drie invallers had. Venlo bleek er gelukkig ook twee te hebben, maar al met al was deze horde toch wat te hoog.

De eerste beslissing viel op bord 2, waar teamleider Jan Jaap Janse zichzelf zwart had gegeven. Een onbedoeld creatieve opening leidde tot een zwarte pion die tot d2 oprukte om de witte koning een schop te geven, maar ondertussen schoot de witte lichte artillerie de zwarte damevleugel aan puin, waarna de zware stukken efficiënt de zwarte koning opbrachten. De gelijkmaker zat er echter al aan te komen: Maartje de Jonge had de zwarte stelling al op verschillende plaatsen verzwakt. Een elementaire wending leverde ook nog eens een pluspipon op, waarna het snel ging. Ondertussen had Hein-Piet van der Spek ongemerkt remise gespeeld. Lukas Boutens, op bord 1, had de sterke Strijbos eigenlijk totaal overspeeld maar gaf hem net teveel tijd om een verdediging op te bouwen. Een plusremise.

Invaller Colijn Wakkee, met wit was in een wat ongelukkige Stonewall-achtige terechtgekomen. Zwart kon razendsnel een inval over de f-lijn opzetten zonder dat wit tegenspel had. Het theoretische witte ruimtevoordeel bleek vooral de zwarte dame ruimte te bieden, en dat was de tweede nul voor Paul Keres. Gabriel Smit was na een taaie verdediging toch een kwaliteit kwijtgeraakt, en zijn stelling was redelijk hopeloos.

Dat betekende dat invallers Jaap van Oosten en Simon Kronemeijer allebei hun partij moesten winnen. Beiden kregen grappig genoeg een eindspel op het bord waarin ze een loperpaar tegen loper en paard hadden, met nog zes pionnen aan beide kanten. Jaap van Oosten kwam niet verder dan remise, doordat zijn tegenstander actief verdedigde. Simon Kronemeijer wist zijn tegenstander tot passiviteit te verleiden en ondanks zwaar gereduceerd materiaal werd de Venlose stelling bijna onhoudbaar. Vervolgens gaf de Venloër ook nog een pion weg, wat uiteraard beslissend was. Helaas had Gabriel inmiddels zijn eindspel verloren, zodat de matchpunten in Venlo bleven.